Mały chleb domowy

Mieszkając w UK i nie mając w pobliżu, a nawet trochę dalej niż w pobliżu polskiego sklepu, postanowiłam zaopatrzyć naszą rodzinę w chleb – taki podobny do tego z prawdziwego zdarzenia.

Przebierając karty ksiąg kulinarnych oraz stron internetowych wypadło na taki..20160102_230312

Składniki:

350 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

15 g masła

8 g suchych drożdży

225 ml ciepłej wody

 

Przygotowanie:

W misce wymieszać mąkę z resztą sypkich składników, na koniec dodać wodę i wyrabiać ciasto. Najpierw w misce, później przenieść na oprószoną powierzchnię i wyrabiać do czasu gdy będzie elastyczne, najlepiej bez dosypywania mąki. Przenieść ciasto do miski, przykryć ściereczką/folią i poczekać aż podwoi swoją objętość.

Po wyrośnięciu zarobić w owalny kształt, przenieść do formy oprószonej mąką. Pozostawić na kolejne 20-30 minut, w każdym razie znów do uzyskania podwójnej objętości. W tym czasie należy rozgrzać piekarnik do temperatury 220-230 stopni.

Przed włożeniem do piekarnika, chleb należy kilkukrotnie naciąć.

 

Pieczenie:

Chlebek pieczemy w piekarniku w temperaturze 230 stopni przez około 10 minut, po tym czasie zmniejszyć do 200 i piec kolejne 15-20 minut. Przed końcem pieczenia można chleb wyjąć z formy i dopiec na kratce.

Gotowy chleb powinien zabrzmieć głucho gdy go uderzymy od spodu. Studzić na kratce.

Inspiracja pochodzi z tej strony.

My po ostudzeniu zjedliśmy połowę 😉  A jak Wam smakował? 🙂

Dodaj komentarz