Mieszkając w UK i nie mając w pobliżu, a nawet trochę dalej niż w pobliżu polskiego sklepu, postanowiłam zaopatrzyć naszą rodzinę w chleb – taki podobny do tego z prawdziwego zdarzenia.
Przebierając karty ksiąg kulinarnych oraz stron internetowych wypadło na taki..
Składniki:
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
15 g masła
8 g suchych drożdży
225 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę z resztą sypkich składników, na koniec dodać wodę i wyrabiać ciasto. Najpierw w misce, później przenieść na oprószoną powierzchnię i wyrabiać do czasu gdy będzie elastyczne, najlepiej bez dosypywania mąki. Przenieść ciasto do miski, przykryć ściereczką/folią i poczekać aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu zarobić w owalny kształt, przenieść do formy oprószonej mąką. Pozostawić na kolejne 20-30 minut, w każdym razie znów do uzyskania podwójnej objętości. W tym czasie należy rozgrzać piekarnik do temperatury 220-230 stopni.
Przed włożeniem do piekarnika, chleb należy kilkukrotnie naciąć.
Pieczenie:
Chlebek pieczemy w piekarniku w temperaturze 230 stopni przez około 10 minut, po tym czasie zmniejszyć do 200 i piec kolejne 15-20 minut. Przed końcem pieczenia można chleb wyjąć z formy i dopiec na kratce.
Gotowy chleb powinien zabrzmieć głucho gdy go uderzymy od spodu. Studzić na kratce.
Inspiracja pochodzi z tej strony.
My po ostudzeniu zjedliśmy połowę 😉 A jak Wam smakował? 🙂