Ciasto dyniowe (z mąką orkiszową)

butternut-squash-399415_1920Zatęskniłam wczoraj za dyniowcem. Tak po prostu, za ciastem do popołudniowej kawy 🙂
Nie wiem jak w Polsce, ale w tutejszych sklepach nie ma problemu by zakupić dynię butternut. Dyniowiec wychodzi wspaniały, równie wspaniały jak z osławionej hokkaido.

Polecam 🙂

Składniki:

1 dynia butternut – po upieczeniu, obraniu ze skóry ok. 400-500 g

1.5 szklanki mąki orkiszowej

1/2  szklanki cukru brązowego nierafinowanego / ksylitolu

1/2 szklanki oleju z pestek winogron bądź innego nierafinowanego

2 jajka (ja tym razem nie użyłam)

1 pomarańcza – a właściwie jej starta skórka

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów

2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1/2 łyżeczki mielonego gałki muszkatołowej

szczypta soli

 

Przygotowanie:

Ostrym nożem kroimy dynię w kostkę, wykładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem i smarujemy olejem po wierzchu (żeby nam nie wyschła). Pieczemy około 30-40 minut, do czasu gdy skórka sama odchodzi od wnętrza. Po ostygnięciu blendujemy na dyniowe puree.

W dużej misce ucieramy olej z cukrem, jeśli używamy jajek to dodajemy po jednym wciąż ucierając. Następnie partiami dodajemy puree z dyni, pomarańczę. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy resztę składników : mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz przyprawy. Mieszamy na jednolitą masę. Przekładamy do wyłożonej papierem
i wytłuszczonej olejem foremki (około 36 x 10 cm).

Pieczenie:

Pieczemy około jednej godziny – do momentu gdy ciasto po sprawdzeniu patyczkiem nie będzie zbyt mokre. Ciasto studzimy na kratce. U nas nie wytrzymało zbyt długo na kratce 🙂

Zapach jest obłędny na tyle że każdy – stary czy młody traci zmysły  😉

Dodaj komentarz