Pierwszy raz w życiu robiłam makaron nitki z mąki orkiszowej. Smakowity i bardzo prosty w wykonaniu 🙂 A wszystko to na podstawie przepisu z książki Mama Alergika Gotuje, tradycyjnie.
Składniki:
200 g mąki orkiszowej
50 ml ciepłej wody
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól oraz kurkumę i stopniowo dolewamy ciepłą wodę. Wyrabiamy ręcznie gładkie i elastyczne ciasto, około 7-10 minut. Po wyrobieniu, ciasto odkładamy pod ściereczkę na około 15 minut.
Następnie ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką. Znów przykrywamy na około 30 minut do wyschnięcia, choć winno być wciąż elastyczne, nie zbyt suche.
Przeschnięte ciasto zwijamy w rulon i cieniutko kroimy w paseczki. Rozwarstwiony makaron można od razu gotować w osolonej, wrzącej wodzie. Jeżeli chcemy go przechowywać dłużej to pozostawiamy go na ściereczce do całkowitego wyschnięcia, najlepiej na cały dzień/noc. Wysuszony makaron przekładamy do szklanego pojemnika lub papierowej torebki i możemy przechowywać go nawet kilka miesięcy.