Chleb ten jest idealny. Jest bardzo, ale to bardzo smaczny. W całości z mąki orkiszowej, z dodatkiem nasion słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Polecam każdemu kto zaczyna przygodę z domową piekarnią i już w niej trwa 🙂
Składniki:
500 g mąki orkiszowej jasnej
15 g suchych drożdży
50 g słonecznika
20 g nasion sezamu
20 g nasion siemienia lnianego
ok. 380 ml ciepłej wody
1 łyżeczka słodziwa – miód (oryginalny przepis), ja użyłam fruit syrup
2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
Nasion trochę zostawić na posypkę – 2, 3 łyżki.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sypkie łączymy ze sobą, na koniec dodajemy słodziwo i wodę. Ciasto wyrabiamy w dużej misce, będzie dość rzadkie. Pozostawiamy do podwojenia objętości na ok. 30 minut.
Po pierwszym wyrośnięciu rozgrzewamy koniecznie piekarnik do temperatury 220 stopni.
Ciasto wyrabiamy ponownie, przekładamy do formy (35×10) wyłożonej papierem do pieczenia bądź wysmarowanej olejem i obsypanej otrębami. Po ponownym wyrośnięciu, formę od razu wkładamy do piekarnika.
Pieczenie:
Pierwsze 10 minut pieczemy w temperaturze 220 stopni, następne 30 w 200 stopniach. Chleb studzimy na kratce.
Chleb będzie gotowy gdy postukamy a on wyda głuchy dźwięk 🙂
Oryginalny przepis pochodzi stąd.
Smacznego 🙂