Najsmaczniejszy chleb orkiszowy

Chleb ten jest idealny. Jest bardzo, ale to bardzo smaczny. W całości z mąki orkiszowej, z dodatkiem nasion słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Polecam każdemu kto zaczyna przygodę z domową piekarnią i już w niej trwa 🙂

bread-276775_1920

 

Składniki:

500 g mąki orkiszowej jasnej

15 g suchych drożdży

50 g słonecznika

20 g nasion sezamu

20 g nasion siemienia lnianego

ok. 380 ml ciepłej wody

1 łyżeczka słodziwa – miód (oryginalny przepis), ja użyłam fruit syrup

2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej

Nasion trochę zostawić na posypkę – 2, 3 łyżki.

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sypkie łączymy ze sobą, na koniec dodajemy słodziwo i wodę. Ciasto wyrabiamy w dużej misce, będzie dość rzadkie. Pozostawiamy do podwojenia objętości na ok. 30 minut.

Po pierwszym wyrośnięciu rozgrzewamy koniecznie piekarnik do temperatury 220 stopni.

Ciasto wyrabiamy ponownie, przekładamy do formy  (35×10) wyłożonej papierem do pieczenia bądź wysmarowanej olejem i obsypanej otrębami. Po ponownym wyrośnięciu, formę od razu wkładamy do piekarnika.

 

Pieczenie: 

Pierwsze 10 minut pieczemy w temperaturze 220 stopni, następne 30 w 200 stopniach. Chleb studzimy na kratce.

Chleb będzie gotowy gdy postukamy a on wyda głuchy dźwięk 🙂

Oryginalny przepis pochodzi stąd.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz